Produse

Interviu cu Enikö Pal autoarea cărții Ghidul bobocului vegan

Pe Enikö Pal am cunoscut-o pe social media într-un grup numit Vegan pentru totdeauna: socializare, informare și activism. 

Discretă și plăcută ne-a povestit pe scurt despre cartea ei Ghidul bobocului Vegan. 

Curioși de fel dar și deschiși către informații noi am ales să colaborăm, iar acum puteți achiziționa cartea Ghidul bobocului vegan de pe librăria noastră online accesând

https://librariaelibrys.ro/produs/ghidul-bobocului-vegan-eniko-pal/

Ghidul conține 480 de pagini ce au ca temă subiecte importante ca

-ce mâncăm în realitate? 

-alimente hoațe de energie

-cauzele dependențelor alimentare

-legătura omului cu celelalte ființe

-drumul spre un abdomen plat și alimentația în sport

-nutriția celulară, o altfel de nutriție

-vegan step by step, nimic mai ușor în viață

-rețete și bineînțeles multe alte informații. 

I-am propus autoarei să ne răspundă la câteva întrebări în exclusivitate pentru Librăria Elibrys. 

Lectură plăcută! 

Enikö Pal

AUTOR, CONSULTANT NUTRIŢIE, FITOTERAPEUT, MOTOCICLISTĂ, VEGANĂ, PILOT AVION ȘI PILOT PARAPANTĂ

Ela, Librăria Elibrys

Mulțumim că ai acceptat interviul. Ne poți spune pe scurt cine este Enikö Pal?

Enikö Pal

Sunt un om simplu dar în acelaşi timp complex. Am crescut într-o familie cu alimentaţie tradiţională iar după ce am renunţat la a mai consuma produse de origine animală s-a întâmplat ceva magic, iar eu am deschis ochii larg şi am început să văd dincolo de ceea ce îmi insufla societatea.

Ela, Librăria Elibrys

Cred că prima oară toată lumea te întreabă, de ce vegan? Ai putea să ne spui care este fundația deciziei tale?

Enikö Pal

Când am devenit eu vegană, cu mulţi ani în urmă, lumea mă întreba dacă sunt de pe altă planetă, nu de ce sunt vegană. Eu am devenit vegană de pe o zi pe cealaltă, iar după ce am studiat un timp am aflat că decizia mea se numeşte veganism. Nu m-a influenţat nimeni, a fost alegerea mea sau mai probabil alegerea sufletului meu, la care eu am adăugat punerea în acţiune. În momentul de faţă pot să spun că am devenit vegană deoarece aşa este etic, frumos şi corect faţă de propriul meu organism, faţă de animale şi faţă de frumoasa noastră casă, planeta Pământ.

Ela, Librăria Elibrys

De când vegan? Și cum ai parcurs drumul în decizia ta? A fost greu?

Enikö Pal

Vegană de 13 ani. Drumul a început după o vară petrecută pe aerodrom, unde am parcurs cursurile pentru şcoala de piloţi de avion. Acolo zilele, în cazul cel mai bun, treceau astfel: zbor, mâncare, zbor, mâncare, somn. Iar în fiecare seară făceam grătare. După o astfel de vară cred că şi organismul meu a decis: gata cu mâncarea toxică. Deşi nu îmi era rău doar atâta că eram mai plinuţă.

Dacă a fost greu? Surprinzător, a fost extrem de uşor. Deşi nu găseam mai nimic în orăşelul unde locuiam. Cumpăram lapte de soia la sticlă de la nişte cunoştiinţe, de două ori pe săptămână. Îmi făceam tofu acasă, cu sare nigari. Ţin minte chiar în toamna când am devenit vegană, lucram în grădină şi ascultam o emisiune la radio, la un moment dat am auzit despre raw veganism. Reacţia mea a fost: este cam mult, ce excentrici! După doi ani deveneam raw vegană şi am fost aşa vreo 4 ani. A fost o purificare extraordinară pentru organism.

Ela, Librăria Elibrys

Cum te-au privit apropiații și familia? Ai fost apreciată sau ai fost judecată? Te-ai simțit înțeleasă?

Enikö Pal

Familia a fost înţelegătoare, mama chiar m-a susţinut. Apoi mai sunt atâtea avantaje, dacă eşti vegan primeşti mereu tot ceea ce este mai bun de la familie, de la părinţi, bunici, prieteni. Cunoştinţele mă priveau ciudat, mă întrebau dacă sigur nu sunt extraterestră. Dar oamenii nu te pot jigni pentru această alegere, deoarece noi, veganii, suntem în tabăra care încearcă practic să facă lumea mai bună. Cu timpul am început să fiu înţeleasă, chiar din primii ani de veganism şi sunt oameni care au devenit vegani datorită argumentelor mele. După mai multă experienţă devii un exemplu, dacă practic nu ai murit după 13 ani de mâncat plante, s-ar putea să fie cel mai bun argument ca să încerce şi ei.

Ela, Librăria Elibrys

Ai reușit în toți acești ani să schimbi alegerile oamenilor în privința stilului de viață vegan? Cine te-a urmat în decizia ta?

Enikö Pal

Cel mai greu este să schimbi stilul de alimentaţie al membrilor familiei, acest aspect este sfânt. Dar până şi la acest nivel am ajuns, de a schimba alimentaţia membrilor familiei.

Până am devenit nutriţionist a fost mai greu să schimb percepţia oamenilor. După aceea deja a devenit mai uşor. După ce am scris cartea a devenit şi mai uşor deoarece foarte mulţi oameni care erau omnivori şi au cumpărat cartea şi-au schimbat alimentaţia, au început să consume doar vegetale. Aş vrea să spun că au devenit vegani, însă unii şi-au schimbat strict alimentaţia.

Am fost un exemplu pentru prieteni, pentru colege, pentru cunoştinţe şi foarte multe persoane din jurul meu şi-au schimbat alimentaţia. De exemplu a fost un cuplu foarte drăguţ, avea în jur de 65 de ani, au cumpărat cartea, au devenit vegani, s-au simţit atât de bine după doar două luni încât au cumpărat cartea în mai multe exemplare pentru copii şi nepoţi şi le-au dus cadou când au mers în vizită în Canada. Eu am lucrat într-un magazin naturist în care intrau foarte multe persoane. Foarte multe persoane au primit cartea chiar de la mine şi veneau şi îmi spuneau că nu mai consumă carne şi lactate şi că se simt din ce în ce mai bine. Cu unii mai vorbesc şi acum, chiar mă caută ca să cumpere cartea să o ofere cadou, şi îmi spun că sunt vegani de 2 ani de zile şi este extraordinar. Ceea ce este extraordinar este să schimbi alimentaţia şi gândirea unei persoane de 50 de ani, iar aceea persoană să se simtă atât de bine încât să schimbe persoanele din jurul ei. Acest sentiment nu se compară cu nimic.

Şi desigur cel mai frumos exemplu, iubitul meu, care este vegan din ziua de când suntem împreună. De când suntem împreună a fost cea mai frumoasă perioadă de veganism din viaţa mea, am experimentat atât de multe împreună, mi-a făcut atât de multe surprize, un bărbat vegan, mai ales în primii ani de relaţie este extraordinar. Când îmi spun unii că este greu în relaţia de cuplu când unul este vegan şi unul nu, mi se pare o relaţie prea superficială. Alimentaţia plant-based este un aspect, veganismul este un stil de viaţă, de conştientizare, de iubire, de spiritualitate, veganismul este pur şi simplu alt nivel. Iar la acest nivel, ambii parteneri al unui cuplu sunt vegani.

Ela, Librăria Elibrys

Care este meseria ta de bază? Pentru că mulți au impresia că despre stilul de viață vegan pot vorbi doar nutriționiștii.

Enikö Pal

Eu când am devenit vegană practicam o meserie şi tindeam spre alta. Eram şoferiţă de autotren, mai pe scurt TIR, lucram la o firmă internaţională şi aveam curse prin toată Europa deja de la vârsta de 19 ani. Luând în considerare că acela era locul meu de muncă, atunci aceea era meseria mea. Între timp zburam, atât practic cât şi cu gândul, şi vroiam să devin pilot pe avioane de vânătoare. Am licenţă de pilot dar nu este meseria mea. Într-adevăr oamenii nu mă ascultau în mod serios atunci când vorbeam despre alimentaţie până nu am devenit nutriţionist. Eu am devenit nutriţionist ca să înţeleg de ce nu te ascultă oamenii dacă nu ai această certificare. Am învăţat foarte multe lucruri. Apoi am şi certificarea de fitoterapeut. Eu cred că toţi veganii pot vorbi despre alimentaţie. În ceea ce priveşte unele aspecte mai sensibile, aş cere opinia unui nutriţionist. Iar în unele situaţii medicii pot să aibă cel mai relevant punct de vedere. Dar fiecare vegan poate vorbi despre alimentaţie deoarece au deja experienţa de a consuma vegetale în condiţii de sănătate optimă, de sport intens sau de diverse afecţiuni. Şi cel mai important, noi deja am făcut schimbarea, vrem să îi ajutăm şi pe cei din jur să o facă şi nu este nici un risc în a consuma plante.

Ela, Librăria Elibrys

Cum te-ai decis să scrii cartea? Cât timp a durat de la primul cuvânt până la drumul către tipografie?

Enikö Pal

M-am decis să scriu cartea când mi-am dat seama că vorbeam prea mult cu oamenii despre veganism şi pur şi simplu nu mai terminam de vorbit.

De la primul cuvânt şi până la tipografie a durat  doi ani, doi ani de al doilea job. Nu este uşor să scrii o carte, prima carte este cel mai greu de scris. Acum am deja experienţă. Dar la prima carte chiar am „pus suflet” cum se spune atât eu cât şi iubitul meu. Practic, a fost un second job pentru amândoi.

Ela, Librăria Elibrys

Care sunt alimentele tale preferate? Ne poți da un și un exemplu de gustări, sucuri și feluri principale pe care le consumi într-o zi ca hrană?

Enikö Pal

Alimentele mele preferate sunt năutul, fasolea, cocosul, lintea, ciocolata şi Maca. Îmi plac aproape toate vegetalele. Cred că răspundeam mai simplu la întrebarea ce alimente nu îmi plac.

Dimineaţa consum lichide, sucuri din legume sau smoothie din fructe şi superalimente.

Un smoothie de iarnă poate să fie preparat din lapte vegetal, banane, pulbere de Maca, pudra de cacao raw, o curmală Mejool şi eventual un pic de pudră de ardei iute.

Un smoothie de vară o să fie din fructe de sezon şi cu frunze proaspete de mentă răcoritoare.

O supă cremă preferată de către mine este supa cremă de linte roşie cu turmeric şi lapte de cocos.

Seara aleg o porţie de paste din mazăre cu sos de roşii, ierburi de Provence şi tofu.

În zilele lejere aleg la cină o salată de crudităţi şi multe verdeţuri la care adaug seminţe de dovleac şi floarea soarelui hidratate, plus seminţe de in şi susan.

Gustările mele sunt fructe proaspete, un mix de seminţe şi fructe uscate, un wrap cu legume şi tofu, popcorn sau alte alimente crocante precum tortilla, mei expandat, linte extrudată.

Toate depind de efortul fizic şi psihic depus în ziua respectivă şi de ceea ce îmi cere organismul. Iar un organism detoxifiat, curat şi hrănit sănătos nu o să ceară să fie hrănit cu alimente toxice. Iar acest aspect se poate observa doar după un timp în care o persoană se hrăneşte cu vegetale.

Ela, Librăria Elibrys

Foarte mulți sportivi în ultimii ani au optat pentru stilul de viață vegan. Tu faci mișcare fizică? Pe scurt, ce alimente ne oferă cea mai multă energie?

Enikö Pal

Desigur că fac mişcare, acest aspect face parte dintr-un stil de viaţă sănătos. La muncă alerg dintr-un depozit în altul, urc pe munte şi vara şi iarna, trag de motocicleta mea de 200 de kg că trebuie să mă descurc, urc pe toate dealurile cu tot echipamentul de parapantism în spate, până nu a fost pandemie făceam voluntariat la maratoane şi duceam apă în spate, pe munte, la punctele de control sau alimentare, lucram din greu timp de două-trei zile înainte de maraton, participam la cross (14 km alergare) ori semi-maraton (21 km alergare) şi apoi mai stăteam ca voluntar şi la punctul de alimentare până terminau şi alergătorii de la maraton.

Îmi place să merg la voluntariat de plantat copaci şi vreau să plantez cât mai mulţi copaci.

Ce alimente ne oferă mai multă energie? Am să îmi spun părerea din propria experienţă combinată cu cea de nutriţionist pentru sportivi. Eu înainte de maraton consumam suc de sfeclă roşie stors prin presare la rece. Sucul de sfeclă oxigenează sângele, un organism prin care circulă un sânge oxigenat o să reziste mai mult timp la efort. Sucurile verzi, spirulina şi chlorella, fructele dulci.

Există raţie înainte de efort, în timpul efortului şi după efort, imediat şi după câteva ore după efort.

O alimentaţie vegană diversificată, formată din hrană integrală, alimente funcţionale, radăcinoase, fructe proaspete sau deshidratate, leguminoase, boabe, verdeţuri, frunzoase, seminţe, germeni şi vlăstari, pulberi şi superalimente o să vă ofere energia necesară pentru tot ceea ce vă doriţi să faceţi. Desigur la nivelul de participare la un ultramaraton montan trebuie puţin finisată alimentaţia şi trebuie oferită organismului hrană care nu solicită multă energie pentru digestie deoarece avem nevoie de energie la efort. Apoi trebuie alimentat organismul corect în aşa numita raţie de recuperare deoarece mai avem nevoie de organismul nostru restul vieţii.

Ela, Librăria Elibrys

Ce vrei să le transmiți cititorilor?

Enikö Pal

Vreau să transmit cititorilor că trebuie să ne deschidem mai larg ochii şi că singurii care putem face din lumea aceasta un loc mai bun suntem noi înşine, fiecare în parte. Prin simplul fapt ca amprenta noastră carbonică devine mult mai mică, prin faptul că nu mai facem rău nici unei fiinţe, prin faptul că suntem mai sănătoşi, mai energici, mai pozitivi, mai curaţi pe interior, putem schimba lumea.

Absolut la orice vârstă îţi poţi schimba alimentaţia. Sănătatea este dreptul fiecăruia dintre noi, cu toţii merităm să ne simţim bine, să nu avem dureri şi să nu cheltuim banii pe medicamente.

Legat de animale voi spune singurul lucru de care nevoie omenirea de la ele: de iertare. Atâta.

Veganismul nu este scump, este o concepţie greşită indusă subtil de industria cărnii.

Veganismul este cea mai bună, cea mai frumoasă, cea mai corectă alegere ce o vei face în viaţa ta!

Îți mulțumim pentru că ai acceptat colaborarea cu noi și îți dorim mulți ani frumoși și sănătoși.

Ne înclinăm,

Echipa Elibrys

Ultimele produse

Link-uri utile

Cele mai vandute produse